Pelikasvatusta koronaviruksen aikaan

Koronavirus aiheuttaa parhaillaan monenlaisia muutoksia kaikenikäisten arkeen. Koska oma osaamiseni keskittyy pelikasvatukseen, muutama pointti tilanteeseen liittyen:

Älä huolestu, jos pelaaminen kotona lisääntyy huomattavastikin

On monia syitä, miksi tämänhetkinen poikkeustilanne lisää pelaamista. Ilmeisin näistä on se, että kun esimerkiksi koulunkäyntiä rajoitetaan ja harrastuksia perutaan, lapsilla ja nuorilla on enemmän vapaa-aikaa käytössään. Tätä ylimääräistä aikaa on ymmärrettävää ja normaalia käyttää myös pelaamiseen. Jos vanhemmat ovat itsekin kotona esimerkiksi etätöissä, pelaamista saattaa nähdä paljon enemmän kuin tavallisesti. Aiheesta ei kannata huolestua aivan ylettömästi, joskin vanhemman on toki hyvä kannustaa taukoihin ja tekemään muutakin välillä.

Pelaaminen on tapa pitää yhteyttä

Pelien kautta pidetään säännöllisesti yhteyttä kavereihin, ja tämä korostunee erityisesti nyt, kun kasvokkaisia kohtaamisia suositellaan välttämään. Monelle lapselle ja nuorelle – ja aikuisellekin – pelit antavat mahdollisuuden vaihtaa kuulumisia rennon yhteisen tekemisen parissa. Tämän merkittävyys lisääntyy, kun esimerkiksi urheiluharrastuksia ja kerhoja perutaan. Pelien chatit, Discord ja muut vastaavat palvelut täyttävät sosiaalisuuden tarvetta.

Peleihin keskittyminen helpottaa stressiä

Koronavirustilanne on monella tapaa stressaava: se rikkoo normaalin arkirytmin, uutisointi on dramaattista, aiheeseen liittyy paljon epätietoisuutta ja väärää informaatiota, ja erilaiset rajoitukset suitsivat elämää. Myös vanhemmat ja muut aikuiset ovat usein silminnähden huolestuneita, mikä vääjäämättä välittyy myös lapsille ja nuorille. Tällaisessa tilanteessa pelien ja muun viihteen parissa rentoutuminen tekee hyvää iästä riippumatta – tuskin kenellekään tekee hyvää vatvoa asiaa jatkuvasti. Jos etenkin nuoremmat lapset ovat hyvin huolissaan tilanteesta, esimerkiksi Unicefilla on hyvä ohje aiheen käsittelyyn.

Yhdessäkin voi pelata

Koska koronavirus osin myös pakottaa perheenjäsenet viettämään aikaa kotona, tämä on hyvä sauma lisätä myös pelaaminen osaksi kodin yhteistä tekemistä. Jos kodin teinit eivät ehkä haluakaan pelata yhdessä vanhempien kanssa, nyt on hyvä sauma kysyä aiheesta ja perehtyä suosikkipeleihin, katsoa yhdessä kilpapelimatseja tai tutustua tämän hetken kiinnostavimpiin tubettajiin.

Nyt voi höllätä normaaleja sääntöjä

Jos pelaamista rajoitetaan kotonanne esimerkiksi tietyillä peliajoilla, niitä kannattaa harkita uusiksi ainakin siksi aikaa, kun poikkeustilanne jatkuu. Pelaaminen saattaa monelle nuorelle ja lapselle juuri nyt olla paljon tärkeämpää kuin normaalisti, joten kehotan vanhempiakin suhtautumaan pelaamiseen tavallista joustavammin, vaikka se kävisikin välillä hermoille. Muutaman viikon tai kuukaudenkin tavallista runsaampi, hallittu pelaaminen ei erityisesti vaaranna lapsen tai nuoren terveyttä, ja voi tällaisessa tilanteessa ylläpitää henkistä hyvinvointia. Tarpeeton kahnaus peleistä voi kiristää jo muutenkin haastavaa tilannetta. Kun arki taas normalisoituu, voi palata vanhoihin rajoihin mikäli sille on tarvetta.

Artikkelikuva: SEUL ry / Arttu Kokkonen / Assembly Summer 2019

Yksi kommentti artikkeliin ”Pelikasvatusta koronaviruksen aikaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s